Diversiteit op executive level: nu meer dan ooit nodig

De discussie over diversiteit is het afgelopen kwartaal heviger geworden. Waar er decennialang werd gestreefd naar meer gelijkheid en inclusie, lijkt het tij nu te keren. In landen die wij tot voor kort zagen als voorbeelden van hoe diversiteit goed werkt, zien we steeds vaker dat culturele- en genderdiversiteit onder druk staat, en sommige ontwikkelingen doen zelfs denken aan een terugkeer naar tijden waarin vrouwen en mensen met een migratieachtergrond systematisch werden uitgesloten van invloedrijke posities.

Wat als vrouwen hun kiesrecht zouden verliezen?

Stel je voor: het jaar is 2025 en er wordt een wetsvoorstel ingediend om het kiesrecht voor vrouwen in te trekken. Klinkt absurd, toch? Maar minder dan honderd jaar geleden was dit de realiteit in veel landen. Het recht op deelname aan de maatschappij, of het nu gaat om stemmen of een leidinggevende functie bekleden, is niet vanzelfsprekend verworven. Het is bevochten. En toch, als we de huidige ontwikkelingen zien, lijkt het alsof sommige van die verworvenheden langzaam worden ondermijnd.

De ondervertegenwoordiging van vrouwen en mensen met diverse culturele achtergronden in topfuncties is nog steeds een probleem. En waar er vooruitgang werd geboekt, zien we nu een tegenbeweging die inclusie als ‘onnodig’ of zelfs ‘gevaarlijk’ bestempelt. We moeten ons dus afvragen: hoe kunnen we deze trend keren?

Waarom rolmodellen nu cruciaal zijn

In tijden van verandering en onzekerheid zijn rolmodellen essentieel. Succesvolle vrouwen en leiders met diverse achtergronden kunnen laten zien dat diversiteit geen bedreiging is, maar juist een kracht. Bedrijven en organisaties floreren wanneer verschillende perspectieven samenkomen. Innovatie, probleemoplossend vermogen en bedrijfsprestaties verbeteren aantoonbaar met een diverse top.

Door goede voorbeelden uit te lichten – zoals CEO’s van kleur en/of topbestuurders of leiders met een migratieachtergrond – normaliseren we het beeld van een inclusieve werkvloer. Dit is cruciaal, want als jonge mensen zichzelf niet herkennen in de top, zullen ze minder snel streven naar zulke posities. En zo blijft de ongelijkheid in stand.

De risico’s van achteruitgang

Het negeren of terugdraaien van diversiteitsbeleid is niet alleen maatschappelijk onverantwoord, maar ook economisch schadelijk. Organisaties met een diverse leiding presteren beter, hebben een sterkere aantrekkingskracht op talent en zijn innovatiever.

Als we diversiteit uit de boardrooms en directiekamers laten verdwijnen, keren we niet alleen terug naar de ongelijkheid van 50 jaar geleden, maar lopen we ook het risico om als samenleving en economie achterop te raken.

Tijd om positie te kiezen

Nu is het moment om als samenleving, als bedrijven en als individuen positie te kiezen. Willen we terug naar een tijd waarin talent werd genegeerd op basis van geslacht of afkomst? Of erkennen we de kracht van diversiteit en zetten we ons in voor een inclusieve toekomst?

De keuze is aan ons. Maar als we niets doen, kiezen we onbedoeld voor achteruitgang. Laten we dat niet laten gebeuren.

Maikel Boksteen
Associate partner crmLINK