Diversiteit staat voorop bij het team van crmLiNK

17/06/2019

OPZIJ - 13 juni 2019

Een inspirerende vakvrouw, een bezige bij en ook nog eens maatschappelijk geëngageerd. De op Curaçao geboren Carla Aalse (63) is het allemaal. Met ruim twintig jaar ervaring in directie- en managementfuncties en vele gemaakte meters in de boardroom, is het niet gek dat de Volkskrant sprak van ‘een gelouterd toezichthouder’ toen bekend werd dat ze toetrad tot de raad van toezicht van het Stedelijk Museum Amsterdam en belast werd met het zoeken naar een nieuwe directeur. Een pittige klus waar heel kunstminnend Nederland een mening over heeft. Tijd voor een nadere kennismaking.

Een indrukwekkend cv. Wat kan je eigenlijk niet?
(lachend) “Ik moet soms tegen mezelf zeggen dat ik niet alles kan. Maar als ik iets leuk vind, dan ga ik er gewoon voor. Het komt niet eens bij me op dat het misschien niet gaat lukken.”

Een gezonde dosis zelfvertrouwen, waar komt het vandaan?
“Ik heb van huis uit alle ruimte en mogelijkheden gekregen om dingen te doen. Mijn ouders hadden een traditioneel huwelijk. Later pas merkte ik dat mijn moeder een vrouw was die ook voor haar vrouw-zijn stond. Als ze situaties tegenkwam waarin ze merkte dat vrouwen ondergeschikt waren, had ze daar een duidelijke mening over.”

Hoe sta je als ervaren bestuurder tegenover diversiteitbeleid?
“Ik ben geen voorstander van het woord diversiteit zoals het doorgaans wordt ingevuld, ik heb het liever over inclusiviteit. Je kan wel iemand in je midden hebben, maar als je diegene vervolgens ziet als een exotische diersoort… Ik ben zelf natuurlijk gekleurd. Ik vind het positief als je mensen van kleur aanneemt, maar als je niet bekijkt of ze de klus wel kunnen klaren creëer je een probleem voor jezelf.”

En ‘bij gelijke geschiktheid’, moet de voorkeur dan uitgaan naar bijvoorbeeld iemand van kleur?
“Ik heb zo’n hekel aan die term, gelijke geschiktheid. Je moet kijken wat je nodig hebt. Ben je een witte club, en je hebt een diverse doelgroep, dan heb je misschien iemand nodig met een migratieachtergrond. Ik ben niet voor voortrekken om het voortrekken, je moet gewoon goed weten waar je naar op zoek bent. Wat is de meerwaarde van een persoon? Bij diversiteit gaat het overigens ook niet altijd alleen om kleur. Het gaat ook om mensen met een beperking bijvoorbeeld. Ik heb eens bemiddeld voor een blind persoon. Iemand moet natuurlijk wel goed zijn en in het profiel passen. Wat ik wel geloof is: hoe diverser een groep, hoe beter die groep presteert. Daar zijn ook allerlei onderzoeken naar geweest. Een groep met alleen maar vrouwen? Dan zeg ik: je moet zorgen voor mannen.”

Het hele artikel lezen? Opzij ligt nu nog in de winkel.

Meer diversiteit en inclusiviteit in uw boardroom? crmLiNK heeft de juiste kandidaat.