Toezicht in de Cultuursector

Leergang ‘Toezicht in de Cultuursector’

Het vak van toezichthouder is de afgelopen jaren sterk in beweging en niet meer zo vrijblijvend als vroeger. Door de extra aandacht in de media rondom transparantie en het accent op good governance is de belangstelling voor het toezicht toegenomen. In de cultuursector heeft de toepassing van de Governance Code Cultuur meer gewicht gekregen. De Code was bij de meeste financiers al een subsidievoorwaarde, maar de in 2019 geactualiseerde Governance Code Cultuur vraagt met ‘pas toe én leg uit’ meer uitleg van organisaties hoe zij bestuur en toezicht vormgeven. Ook neemt de complexiteit van governance in de cultuursector toe. Om die reden is de leergang 'Toezicht in de Cultuursector' ontwikkeld.

Goed geïnformeerd zijn en een goede voorbereiding zorgen ervoor dat je als toezichthouder weet met welke zaken je in een culturele instelling kunt worden geconfronteerd, waar je op moet letten en welke houding bijdraagt aan een effectief functionerende raad. Kortom, een bepaalde inhoudelijke kennis over good governance issues met specifieke aandacht voor de cultuursector geeft een goede basis.

Enkele quotes van deelnemers die je voor zijn gegaan: 'Zeer goed georganiseerd en het niveau is top!' ... 'Bizar goede docenten en ik weet nu beter welke vragen ik kan en mag stellen in de boardroom' ... 'Het was echt een hele fijne ervaring en ik heb het idee dat ik nu echt alle tools heb om aan de slag te gaan'...'Echt een aanrader voor wie als (aankomend) toezichthouder de culturele sector wil versterken. Een boost voor je kennis en vertrouwen!'

'Toezicht in de Cultuursector' bestaat uit vier modules van elk twee dagdelen en is een samenwerking tussen crmLiNK en kennisplatform Cultuur+Ondernemen. 

PLANNING

Voorjaar 2024Start 18 april - inschrijven geslotenNajaar 2024  Start 3 oktober - inschrijven mogelijk
module 1donderdag 18 aprilmodule 1donderdag 3 oktober
module 2donderdag 16 meimodule 2donderdag 17 oktober
module 3donderdag 6 junimodule 3donderdag 7 november
module 4donderdag 27 junimodule 4donderdag 21 november

Alle modules vinden live op een aansprekende locatie plaats in Amsterdam. Kom je van ver? Overnachten is hier mogelijk!

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN

  • Starttijd: 14.00 uur         Eindtijd: 21.30 uur (uiterlijk)
  • Investering: € 2.690,- excl. btw. 
  • Doelgroep: toezichthouders en bestuurders/directeuren/hoger management bij theaters, musea, producerende gezelschappen, kunstencentra, bibliotheken, fondsen en andersoortige culturele instellingen (bijv. podiumkunsten, ontwikkelinstellingen en festivals). Het werk- en denkniveau van de deelnemers is HBO(+) of WO.
  • Studiebelasting: de leergang bestrijkt ca. 8 weken en heeft een geschatte studiebelasting van naar in totaal 30 uur. Van deze 30 uur zijn 20 uur contacturen, en de rest is bestemd voor overige/zelfstandige studietijd. Onder contacturen verstaan we de modules bestaand uit (interactieve) hoorcolleges, workshops en werkgroepen. De resterende uren bestaan uit activiteiten als literatuur en studiemateriaal doornemen, en het maken van huiswerkopdrachten.

Deze leergang komt tevens in aanmerking voor PE-punten (20 maximaal). Vraag ons naar de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie/beroepsgroep. Voor meer informatie over het programma, de investering en overige relevante zaken, kun je hier de brochure bekijken. Om aan te melden, klik hier.

De planning en kosten voor deelname aan deze opleiding op de website zijn actueel en leidend boven elke eerder genoemde informatie in e-mails, brochures en andere communicatie.